Ajankohtaista


01.08.2017

Puistofiestassa esiintyvä Matti on säveltänyt niin kauan kuin muistaa

Hämeenpuiston Puistofiestassa 13.8. esiintyvä Matti on soittanut eri yhtyeissä käytännössä koko elämänsä. Ensimmäisen bändinsä hän perusti jo alakouluikäisenä ennen kuin kukaan bändiläisistä edes omisti soittimia. Matti päätyi bändissä kitaristiksi ja sattumusten kautta myös laulajaksi ja jatkaa yhä sillä tiellä nyt, lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

”Nykyisin näen itseni enemmän laulujen kirjoittajana ja niiden esittäjänä kuin muusikkona. Jo ensimmäisen bändimme kanssa oli heti selvää, että esitämme vain omia kappaleita, vaikka olimme ihan pikkunassikoita vielä”, kertoo pop-rockia esittävä laulaja-lauluntekijä. Viime vuosien aikana Matti kertoo saaneensa vaikutteita musiikkiinsa myös folkista. Matin musiikkia on verrattu tyyliltään mm. J. Karjalaiseen ja Olavi Uusivirtaan.

Matti keikkaili pitkään mies ja kitara -hengessä, mutta nyttemmin artisti on koonnut ympärilleen osaavan bändin. ”Bändin kanssa keikkailu ja ylipäätään musiikin tekeminen eroaa hyvin paljon siitä, mihin itsekseni vietetyn viime vuoden aikana ehdin tottua. Yksin kun tekee, saa tehdä mitä lystää ja muotoilla esimerkiksi keikkasettiä lennosta uusiksi tunnelman mukaan. Soolokeikoilla periaatteessa mitä tahansa voi tapahtua, kun taas bändin kanssa on taas pysyttävä tiukemmin käsikirjoituksessa”, Matti pohtii soolo- ja bändikeikkailun eroja. ”Yksin soittaessa, erityisesti klubeilla, ihmiset keskittyvät kuuntelemaan musiikkia aivan eri tavoin. Sitä tietää onnistuneensa, kun yleisö on aivan hiirenhiljaa. Bändikeikoilla puolestaan tunnelma on riehakkaampi, yleisö taputtaa kovaäänisemmin ja intoutuu jorailemaan laulujen mukana.”

”Uudet soittajat ovat tuoneet ison panoksen siihen, miltä mun laulut nyt kuulostaa: siellä on mukana juttuja, joita mulla itsellä tuskin tulisi edes mieleen tehdä. Jokaisessa biisissä jokaisella soittajalla on oma lusikkansa mukana sopassa, ja uskon, että se myös näkyy meidän keikoilla.” Matti bändeineen onkin ehtinyt jo hioa uusia kappaleita, ja Puistofiestassakin kuullaan Matin vanhojen biisien lisäksi todennäköisesti aivan uunituoretta tuotantoa. Uutta julkaisua on luvassa jo loppuvuodesta.

Matti kertoo säveltäneensä ja sanoittaneensa kappaleita niin kauan kuin muistaa. ”Teen tätä, koska en osaa olla tekemättäkään. Jotenkin koen, että laulujen kirjoittaminen on osa omaa identiteettiä.” Inspiraatiota laulujen tekemiseen artisti ei koe osaavansa tietoisesti ammentaa mistään. Melodianpätkiä pyörii päässä päivittäin, ja yhtäkkiä mieleen saattaa juolahtaa joku kiinnostava uuden lyriikan lähtökohta, koko laulun kiteyttävä tekstirivi tai vasta hajanainen ajatus laulun teemasta. Vaikka Matti on tarkka lyriikoidensa muodosta, ei täydellinenkään muoto kuitenkaan korvaa tekstin sisältöä. ”Ennen kaikkea tärkeää mulle on se, että teksti jollain lailla resonoi mussa itsessäni. Että riippumatta siitä, onko teksti aiheeltaan iloinen vai surullinen, se jollakin tapaa koskettaa mua. Mä pystyn laulamaan vain sellaisia lauluja, joihin mä pystyn itse samaistumaan ja joiden takana voin häpeilemättä seistä.”

Kuva: Toni Pälli & Heikki Kiiski