Ajankohtaista


14.08.2017

Puistokonsertit tuovat musiikin ihmisen luo

Jos ihminen ei pääse musiikin luo, niin musiikki tulee ihmisen luo. Puistojen lavojen lisäksi Puistokonsertteja on kesän mittaan järjestetty myös palvelukeskuksissa. Palvelukeskusten konsertteihin ovat tervetulleita kaikki lähialueen asukkaat ja muut tamperelaiset.

Viime torstaina Peurankallion Lähitorilla esiintyi Duo Laila Stolt ja Juhani Usala. Duo esitti yleisölle tuttuja iskelmiä vuosien varrelta. ”Tässähän tulee ihan nuoruus mieleen!” kuuluikin iloinen huudahdus yleisöstä kappaleiden lomassa. Moni intoutui myös laulamaan mukana tuttujen kappaleiden tahtiin.

Peurankalliokeskuksen asiakkaat Marjatta ja Lea kertovat, että erilaiset kulttuuritapahtumat ovat tervetullut lisä talon ohjelmaan. ”Kun ei itse pääse rollaattorin kanssa lähtemään, niin on hienoa, että konsertit ja teatteriesitykset tulevat tänne meidän luoksemme”, Marjatta hymyilee.

10.08.2017

L.Berryland improvisoi keikoillaan fiiliksen mukaan

On elokuinen tiistai-ilta Vanhan kirjastotalon puistossa. Vihdoinkin lämmin päivä! Laikunlavalta kuuluu musiikkia. Eturivi nyökyttelee tahdissa, ja ohikulkijat pysähtyvät ihmettelemään. Joku koukkaa polkupyörällä reitiltään nähdäkseen lähempää. Lavalla seisoo vain yksi mies, vaikka kappale kuulostaa kokonaisen bändin soittamalta. Välillä mies soittaa pätkän kitaralla ja laulaa mikrofoniin. Sitten hän painelee jalallaan lavalla olevia suuria nappuloita. Uteliaimmat nousevat keikan jälkeen lavalle kysymään artistilta itseltään, mitä siellä oikein tapahtui.

”Looppaus on jo pitkään ollut käytössä studiossa varsinkin elektropuolella, mutta se on saanut uuden muodon tällaisten irrallisten pedaalien muodossa”, lavalla musisoinut, L.Berryland-artistinimeä käyttävä mies kertoo. Pedaalien avulla voi loopata myös livenä. Pedaalin avulla pystytään nauhoittamaan pätkä ääntä ja toistamaan sitä. Näitä äänipätkiä kutsutaan loopeiksi. Pedaaleilla ääniin voidaan lisätä myös erilaisia efektejä, esimerkiksi säröä tai kaikua.

”Aloitan biisin nauhoittamalla ensimmäisen loopin yleensä joko kitaralla tai beatboksaamalla. Tämän päälle alkaa kerroksien rakentelu vokaaliharmonioilla, bassolinjoilla ja melodioilla. Loopperista löytyy kaksi erillistä raitaa, joihin nämä kerrokset on kasattu. Raitoja pystyy sammuttamaan ja käynnistämään uudelleen sopivilta tuntuvissa kohdissa. Biiseissä on siis paljon improvisaatiota. Soolot ja rakenteetkin vaihtelevat vähän päivän ja fiiliksen mukaan.”

Puistokonsertoimisen lisäksi L.Berryland on kokeillut myös vaihtoehtoisia keikkailutapoja esimerkiksi ulkomailla katukeikkaillen. ”Tänä kesänä käytiin Tšekissä ja Itävallassa pyörimässä pari viikkoa, ensi kesänä pyritään ottamaan useampia maita mukaan ja heittämään pidempi reissu.”

Vieraassa ympäristössä katukeikkaillessa täytyy olla tarkkana, sillä muuttujia löytyy moneen lähtöön. Lainsäädäntö voi olla erilainen kuin Suomessa; jossain soittamiseen tarvitaan lupa, toisessa paikassa se on sallittua tiettyinä kellonaikoina ja kolmannessa se on kokonaan kielletty. Myös sää voi olla erilainen koto-Suomeen verrattuna – niin hyvässä kuin pahassa.

”Katusoitto on aika yllätyksellistä verrattuna tavalliseen keikkaan. Tarvitaan paljon enemmän improvisaatiota ja tilanteen mukana menemistä. Joku saattaa esimerkiksi kesken soiton kysyä jotain tai alkaa ihan juttelemaankin, tai joku pyytää päästä mukaan soittamaan. Hauskaa se ennen kaikkea on. Ikinä ei oikein tiedä, mitä tapahtuu, ja tapaa erilaisia ihmisiä”, artisti summaa.

Kommelluksilta ei voi reissun päällä välttyä: ”Tšekissä Brnossa mentiin aluksi päivällä soittamaan yhdelle kävelykadulle. Saatiin jonkin verran kolehtia, kunnes lapset tulivat härnäämään ja ryöstivät pienen osan tuotoista. Vaihdettiin sen jälkeen paikkaa, ja hetki aloittamisen jälkeen poliisit olivat toista mieltä meiningistä. Puhumalla selvittiin, vaikkei tšekki taipunut itseltäni kuin tervehtimisen ja kiitoksen osalta, eikä konstaapelin englantikaan ollut juurikaan sen vahvempaa.”

01.08.2017

Puistofiestassa esiintyvä Matti on säveltänyt niin kauan kuin muistaa

Hämeenpuiston Puistofiestassa 13.8. esiintyvä Matti on soittanut eri yhtyeissä käytännössä koko elämänsä. Ensimmäisen bändinsä hän perusti jo alakouluikäisenä ennen kuin kukaan bändiläisistä edes omisti soittimia. Matti päätyi bändissä kitaristiksi ja sattumusten kautta myös laulajaksi ja jatkaa yhä sillä tiellä nyt, lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

”Nykyisin näen itseni enemmän laulujen kirjoittajana ja niiden esittäjänä kuin muusikkona. Jo ensimmäisen bändimme kanssa oli heti selvää, että esitämme vain omia kappaleita, vaikka olimme ihan pikkunassikoita vielä”, kertoo pop-rockia esittävä laulaja-lauluntekijä. Viime vuosien aikana Matti kertoo saaneensa vaikutteita musiikkiinsa myös folkista. Matin musiikkia on verrattu tyyliltään mm. J. Karjalaiseen ja Olavi Uusivirtaan.

Matti keikkaili pitkään mies ja kitara -hengessä, mutta nyttemmin artisti on koonnut ympärilleen osaavan bändin. ”Bändin kanssa keikkailu ja ylipäätään musiikin tekeminen eroaa hyvin paljon siitä, mihin itsekseni vietetyn viime vuoden aikana ehdin tottua. Yksin kun tekee, saa tehdä mitä lystää ja muotoilla esimerkiksi keikkasettiä lennosta uusiksi tunnelman mukaan. Soolokeikoilla periaatteessa mitä tahansa voi tapahtua, kun taas bändin kanssa on taas pysyttävä tiukemmin käsikirjoituksessa”, Matti pohtii soolo- ja bändikeikkailun eroja. ”Yksin soittaessa, erityisesti klubeilla, ihmiset keskittyvät kuuntelemaan musiikkia aivan eri tavoin. Sitä tietää onnistuneensa, kun yleisö on aivan hiirenhiljaa. Bändikeikoilla puolestaan tunnelma on riehakkaampi, yleisö taputtaa kovaäänisemmin ja intoutuu jorailemaan laulujen mukana.”

”Uudet soittajat ovat tuoneet ison panoksen siihen, miltä mun laulut nyt kuulostaa: siellä on mukana juttuja, joita mulla itsellä tuskin tulisi edes mieleen tehdä. Jokaisessa biisissä jokaisella soittajalla on oma lusikkansa mukana sopassa, ja uskon, että se myös näkyy meidän keikoilla.” Matti bändeineen onkin ehtinyt jo hioa uusia kappaleita, ja Puistofiestassakin kuullaan Matin vanhojen biisien lisäksi todennäköisesti aivan uunituoretta tuotantoa. Uutta julkaisua on luvassa jo loppuvuodesta.

Matti kertoo säveltäneensä ja sanoittaneensa kappaleita niin kauan kuin muistaa. ”Teen tätä, koska en osaa olla tekemättäkään. Jotenkin koen, että laulujen kirjoittaminen on osa omaa identiteettiä.” Inspiraatiota laulujen tekemiseen artisti ei koe osaavansa tietoisesti ammentaa mistään. Melodianpätkiä pyörii päässä päivittäin, ja yhtäkkiä mieleen saattaa juolahtaa joku kiinnostava uuden lyriikan lähtökohta, koko laulun kiteyttävä tekstirivi tai vasta hajanainen ajatus laulun teemasta. Vaikka Matti on tarkka lyriikoidensa muodosta, ei täydellinenkään muoto kuitenkaan korvaa tekstin sisältöä. ”Ennen kaikkea tärkeää mulle on se, että teksti jollain lailla resonoi mussa itsessäni. Että riippumatta siitä, onko teksti aiheeltaan iloinen vai surullinen, se jollakin tapaa koskettaa mua. Mä pystyn laulamaan vain sellaisia lauluja, joihin mä pystyn itse samaistumaan ja joiden takana voin häpeilemättä seistä.”

Kuva: Toni Pälli & Heikki Kiiski

24.07.2017

Maida Vale ottaa kesällä rennosti

Viime keskiviikkona Tallipihan illassa kuultiin ponin kavioiden kopseen lisäksi jouhevia säveliä viulusta. Äänet kantautuivat Tallipihan aukion esiintymislavalta, jolle Maida Valen jäsenet olivat kiivenneet.

Aiemmin bändissä on kuultu jousiedustajana sellisti Tiina Koskista. Nyt äitiyslomaansa viettävän Koskisen paikan on täyttänyt Piia Piranen viuluineen. Yhtye toivoo, että tulevaisuudessa bändissä olisi sekä viulu että sello.

Uusia kappaleita tuottoisalla yhtyeellä alkaa olla jo albumillisen verran. Maida Vale kuitenkin julkaisi levyn juuri edelliskesänä, eikä bändillä ole vielä studioon kiirettä, joten hetken saavat vielä yhtyeen hitit, biisit ja hittibiisit pöytälaatikossa pyöriä, kertoo kitaristi Mika Lonka.

Viime kesänä Maida Vale keikkaili ahkerasti, ja täksi kesäksi tehtiinkin päätös ottaa vähän rennommin. Bändin seuraava keikka on kuitenkin jo perjantaina Kukkaisviikkojen Food Festin lavalla.

20.07.2017

Popbändit houkuttelivat yleisöä puistokonserttiin harmaasta säästä huolimatta

Eilen Laikunlavan bändi-illassa esiintyi kolme toinen toistaan lahjakkaampaa popbändiä. Myös yleisö oli saanut esiintyjien lahjakkuudesta vihiä, sillä Puistokonserttien ja Tammerfestin yhteiskonsertissa riitti yleisöä kosteankoleasta heinäkuun säästä huolimatta.

Ensimmäisenä esiintynyt Aleksi Wiklund yhtyeineen hurmasi iloisella ja vauhdikkaalla esityksellään. DALVK:n keikan aikana päästiin tunnelmoimaan popin, jazzin ja folkin tahtiin, kun kaunisääninen duo esitti omia versioitaan tunnetuista ja vähän harvinaisemmistakin kappaleista. Tampereella jo kiitettävän kokoista fanipohjaa saavuttanut FM64 nousi lavalle viimeisenä. Fanit eivät pettäneet tälläkään kertaa, sillä yhtyettä saapui Laikunlavan muuten harmaaseen iltaan katsomaan kaksisataapäinen joukko yleisöä.

Kesä on jo ohittanut puolivälinsä, mutta vielä on onneksi monta Puistokonserttien bändi-iltaa ja muuta konserttia jäljellä. Nappaa itsellesi parhaat tärpit ohjelmasivulta. Puistokonserteissa nähdään!

03.07.2017

Roamin’ Street Band sai liikettä yleisöön

Tiistaina 27.6. Puistokonserttien orkesteri-illassa esiintyi Roamin’ Street Band, New Orleans -tyylistä katumusiikkia soittava big band. Niin monen jalan alle svengaava musiikki menikin, että katutanssithan siitä syntyi. Yhtyeen vokalisti Piritta Lumouskin kommentoi lavalta, että pitää opetella samanlaiset tanssiliikkeet ensi keikkaa varten.

Sää suosi ulkoilmatapahtumaa, ja väkeä oli liikkeellä sen mukaisesti. Laikunlavan katsomo täyttyi kesäillan sävelistä nauttivasta yleisöstä.

Seuraavan kerran orkesterimusiikista nautitaan Laikunlavalla jo 4.7., mutta lähes joka päivälle riittää ohjelmaa ympäri Tamperetta. Katso koko ohjelma osoitteesta www.puistokonsertit.fi/ohjelma.

19.06.2017

Tallipiha tarjoaa maalaisromantiikkaa keskellä kaupunkia

Lähes jokainen tamperelainen ja moni Tampereella matkaillut on varmasti Keskustorilla käydessään huomannut aivan kaupungin ytimessä sijaitsevan Laikunlavan, jolla järjestetään moni puistokonserttisarjan keikoista. Puistokonserttisarja on kuitenkin levittäytynyt vielä paljon laajemmallekin alueelle Tampereella. Konsertteja ja muita esityksiä järjestetään monen kaupunginosan lavoilla, palvelukeskuksissa ja keskustan pihoissa ja puutarhoissa. Yksi näistä esiintymispaikoista on tunnelmallinen Tallipiha.

Tallipiha on idyllinen piha-alue kivenheiton päässä Keskustorilta. Puistokonserttisarjan keikat soivat Tallipihalla keskiviikkoisin iltapäiväviideltä. Tallipihan seuraava puistokonserttiesiintyjä Heilattomat Hellut esittää kansanlauluja a cappellana 21.6.

Tallipihan isännöitsijä Tarja Lintunen kertoo, että vaikka Tallipiha kahviloineen ja putiikkeineen on jo muutenkin suosittu kesäkohde, ovat puistokonsertit elävöittäneet alueen kesäiltoja entisestään. Yleisöä on riittänyt, ja konserttien vastaanotto on ollut hyvä.

Alueen putiikit ja kahvilat ovat auki iltaan asti, joten ostoksilla käynnin ja herkuttelun voi hyvin yhdistää puistokonserttiretkeen. Juhannuksen jälkeen Tallipihalla kesätyönsä aloittavat kyytejä tarjoavat hevonen ja poni, ja päänsä saa pyörälle vanhan ajan karusellissa.

”Tallipiha on ihan ainutlaatuinen kohde, ja siellä on todella ihana tarjonta. Meillä on upeat yrittäjät, jotka toimivat siellä ympärivuotisesti. Tallipiha on myös miljöönä uskomattoman hieno”, tiivistää Lintunen toivottaen kesävieraat tervetulleiksi Tallipihalle Finlaysonin kainaloon.

02.06.2017

Veeti Kallio avaa Hervannan puistokonserttikesän

Käärmekalliolta kajahtaa kesäkuun ensimmäisenä keskiviikkona iltakuudelta, kun kesän ensimmäinen Hervannassa soitettava Puistokonsertti polkaistaan käyntiin vauhdilla. Nuorisotalon edustan tiiliseinien akustiikkaa pääsevät testaamaan konserttisarjan vieraileva artisti, monilahjakkuus Veeti Kallio, ja rockmusiikin aallolla surffaava Villi Huhu.

Aiemmin mm. Leningrad Cowboys -yhtyeen keulakuvana tunnettu Veeti Kallio on viime vuodet tehnyt musiikkia soolotuotantona. Myös suutarina, näyttelijänä ja tatuointitaiteilijana leipäänsä hankkinut monilahjakkuus on julkaissut nyt kolmannen sooloalbuminsa Vereslihalla.

Joulukuussa debyyttialbuminsa julkaissut Villi Huhu on viisihenkinen, suomenkielistä rokkia soittava yhtye. Villi Huhu ammentaa perinteisestä rock ’n’ roll -musiikista kuitenkin samalla tuoden kappaleisiinsa modernia raikkautta.

Käärmekallion keikat ovat osa puistokonserttisarjan Kaupunginosissa soi -kokonaisuutta, jonka myötä konsertit levittäytyvät keskustan ulkopuolisille estradeille. Käärmekallion konsertteja päästään kuulemaan tänä kesänä kolmasti.

15.05.2017

Puistokonserttien ohjelma ja uusi verkkosivusto on nyt julkaistu!

Kohta se on täällä - kesä! Alkavaan suvikauteen voi valmistautua tutustumalla kesän tuleviin puistokeikkoihin uudistuneella verkkosivustollamme. Tänäkin kesänä paikalliset muusiikki- ja tanssiryhmät tarjoilevat yhdessä kulttuuripalvelujen kanssa upean Puistokonserttisarjan ympäri kaupunkia! Ja genreistä löytyy! On punkkia Hervannassa, flamencoa Laikunlavalla, puhaltimia Kaukajärvellä, akustista tunnelmointia Amurissa ja lähes 200 muuta ilmaista kesäkeikkaa pitkin kaupungin pihoja ja puistoja!

Uusilla sivuillamme voit tutustua helposti paikallisiin muusiikintekijöihin ja kesän aikatauluihin. "Keikkakalenteri"-sivulla voit klikkailla muistiin itsellesi mieluisimmat kesäkonsertit ja jakaa listan kavereillesi sosiaalisessa mediassa. Ehkäpä konsertteihin löytyisi sieltä seuraakin? Muista merkata konserttisuunnitelmat ja -tunnelmat tunnisteella #Puistokonsertit! Oman keikkakalenterin voi myös tulostaa jääkaapin oveen muistilistaksi.

Kohta mennään! Toivotaan kauniita konserttikelejä!

Terveisin konserttisarjan koordinaattori,

Jaakko

20.04.2017

Yhteislauluiltojen suosio ei hiivu! Tänä kesänä lauletaan aiempaa enemmän.

Laikunlavan perinteisten lauluiltojen suosio ei näytä hiipumisen merkkejä. Maanantaisin järjestettävät kuoro- ja yhteislaulutapahtumat houkuttelevat Vanhan kirjastotalon puistoon yli 300 laulunystävää joka kesämaanantai. Yleisön toiveesta puistoon on tuotu tänä vuonna lisää penkkejä, joten istuinpaikkojen ei pitäisi loppua enää kesken - ainakaan niin aikaisin kuin ennen! Laulukautta on myös jatkettu yhdellä viikolla elokuussa. Tänä vuonna laulamaan pääsee 5.6. - 14.8. joka maanantai klo 19.00. Ennen yhteislauluja lavalla esiintyy viikottain vaihtuva kuoro klo 18.30 alkaen.Yhteislauluillat järjestää Tampereen kaupunki yhteistyössä Sulasol ry:n kanssa.


Laikunlava laulaa -illat

maanantaisin 5.6. - 14.8.2017
klo 18.30 kuoroesitys
klo 19.00 - 20.00 Sulasol-yhteislaulut

Kesän kuorot ja lauluteemat

5.6. Mieskuoro Pirkanmiehet, yhteislaulujen teemana Kaunis kotimaa, laulattaja Seppo Suojanen
12.6. Sata-Hämeen viihdekuoro ja Stemmaset, yhteislaulujen teemana Veden äärellä, laulattaja Seppo Suojanen
19.6.Tre Eläkeläisten kuoro Taipumattomat, yhteislaulujen teemana Kupletteja ja tarinoita, laulattaja Arto Nieminen
26.6. Yhteislaulujen teemana Tanssilava kutsuu, laulattajana Tapani Leppäsalko. Poikkeuksellisesti ei kuoroa
3.7. Urhot-lauluryhmä, yhteislaulujen teemana Valssin pyörteissä, laulattaja Tapani Leppäsalko
10.7. Tuulantei-kuoro, yhteislaulujen teemana Rakkauden kaipuu, laulattaja Tapani Leppäsalko
17.7. Jäämien Kuoro, yhteislaulujen teemana Merellä, laulattaja Tuomi Nisula
24.7. Hepokatin viihdelaulajat, yhteislaulujen teemana Olet aatoksissain, laulattaja Keijo Saarinen
31.7. Tampereen Naislaulajat, yhteislaulujen teemana Mennyttä aikaa, laulattaja Keijo Saarinen
7.8. Nota Bene Nokia ry, yhteislaulujen teemana Aikaan täysikuun, laulattaja Ive Riihimäki
14.8. Kamarikuoro Camena, yhteislaulujen teemana Kesän muistolle, laulattaja Tuomo Nisula

21.8. Kuorojen jäähyväiset kesälle
18.00 Tampereen Työväenyhdistyksen Naiskuoro Miskantti
18.30 Mieskuoro Laulajien Seniorikuoro Konkelot
19.00 Viihdekuoro Sauriat

Päätöskonsertin jälkeen ei yhteislaulutilaisuutta.